Ελια
Η ελιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα και πιθανότατα προέρχεται από το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο τόπος καταγωγής της ελιάς είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που την καλλιέργησαν.
Η ελιά σύμφωνα με το μύθο δημιουργήθηκε από τη θεά Αθηνά, που δώρισε στους Αθηναίους την "πρώτη ελιά του κόσμου", όταν χτύπησε το δόρυ της κάτω από την Ακρόπολη. Το δέντρο χρησιμοποιήθηκε για τη διατροφή, το φωτισμό, τη θέρμανση, την υγεία και τον καλλωπισμό στην αρχαία Αθήνα. Τα επόμενα ελαιόδεντρα έγιναν ένα ισχυρό σύμβολο της πόλης και προστατευόντουσαν από το νόμο. Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο ως τον “υγρό χρυσό”. Και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, το περιέγραφε ως το “Μεγάλο Θεραπευτικό”. Η ελιά ήταν ένα σύμβολο πολιτισμού και τιμής στην Ελλάδα και είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως έπαθλο για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σήμερα, τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης ελαιολάδου έχουν αποδειχθεί από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες. Ο καρπός της ελιάς είναι γνωστός για τις θρεπτικές του ιδιότητες και την υψηλή αξία του στη σύγχρονη διατροφή.
Το ελαιόλαδο είναι ένα μεγάλο δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και έχει σχετιστεί για χιλιάδες χρόνια με τη μακροζωία και την υγεία. Επιπλέον, χάρη σε αυτό έχει “χτιστεί” η μοναδική ταυτότητα και η γεύση της ελληνικής κουζίνας.
Πλούσιο σε βιταμίνη A, Β, C, D και E, το λάδι ελιάς είναι εξαιρετικά καλό για θεραπείες του δέρματος, δρα ενάντια στις ρυτίδες, στο ξηρό δέρμα και σε άλλα σημάδια της γήρανσης. Επιπλέον, το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Ε και φαινόλες, δεδομένου ότι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο λάδι.
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε σαπούνια, κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν και άλλα καλλυντικά προϊόντα. Χρησιμοποιείται για να ενυδατώνει και να θρέφει το ξηρό δέρμα, για την αποκατάσταση και ομορφιά των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.